Därför läser vi matte i skolan..

E24 går idag ut med den chockerande nyheten att det är en extremt hög ränta på SMS-lånen. Det sorgliga i det här är att fokus i nyheten ligger på att företagen agerar oetiskt som inte skriver ut vad räntan är och att det är synd om alla stackare som tar lånen. Min åsikt är att det är ett idiotiskt sätt att se på saken. Fokus borde i stället ligga på att folk är så dumma att de tar lånen och därmed känner sig lurade.

Jag har inte gjort en egen undersökning, men gissningsvis är det samma personer som sitter och säger "vafan ska vi läsa matte för? Plus och minus lär man ju sig i lågstadiet och det är allt som behövs...", som sen tar SMS-lån och känner sig lurade över de höga räntorna. Hade man bara hängt med i matten till mellanstadienivå hade det inte varit ett problem att räkna om en avgift till en räntesats...

Helt seriöst förstår jag inte vad problemet är? Det finns inga dolda avgifter, utan det står klart och tydligt att ett lån på 1000 kronor kostar 300 kronor i avgift. Oavsett ifall det kallas avgift på 300 eller 2 230% i ränta så är det samma 300 som man får betala för lånet. Jag skulle snarast tycka att det var mer missvisande ifall de skrev ut räntesatsen, i och med att man då själv måste räkna om till vad man får betala i pengar, nu är allting serverat.

Sen finns det även vissa som klagar på den höga avgiften i sig. Anledningen till att avgiften är hög är att man inte behöver ha någon som helst kreditvärdighet och att pengarna görs tillgängliga på direkten. Risken som långivaren tar är väldigt hög och bevisligen är det ju många lån som går vidare till kronofogden..

Rådet till alla er där ute som klagar: lär er och era barn mellanstadiematte alternativt sluta vara upprörda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0