Ännu en märklig S-vändning

Det hör inte till ovanligheterna att Socialdemokraterna svänger i åsikter från dag till dag. Speciellt sen de hamnade i opposition har det varit mer än en kraftig U-sväng från dag till dag. Den här gången är det bilstödet som hamnar i fokus.

Socialdemokraterna har alltså mage att klaga över regeringens stödpaket. De tycker att det gått för snabbt fram och att det potentiellt är att kasta pengarna i sjön. Det här är alltså, tro det eller ej, samma parti som gapade högst av alla att staten skulle köpa Saab så snabbt som möjligt. Om man anser att ett köp av världens kanske mest olönsamma bilföretag över tiden är mer säkert än ett generellt stödpaket, då kan jag verkligen inte förstå hur man tänker. Att S dessutom har tjatat ihjäl sig om att regeringen har agerat för långsamt, för att nu byta fot och klaga på att det gått för fort är bara patetiskt.

Åsikterna i sig är måhända vettiga. Det kanske har gått för fort och är för mycket pengar i sjön, vad vet jag? Det jag vet är att åsikten tappar all trovärdighet då den framförs av någon som förespråkat ett uppköp av Saab, vilket är ungefär som att sända samma summa pengar till Mugabe och be honom fördela det rättvist på folket efter eget tycke.

Mycket i det här är förstås bara trick de försöker sig på, men inte kan väl någon väljare vara så dum att de köper det?

Helt fel metod!

Jag ogillar strejker skarpt i allmänhet och anser att det alltid finns bättre sätt att lösa saker på. Men precis som det finns grader i helvetet, så finns det olika dumma strejker. Denna strejk är helt värdelös i mina ögon. I papperstidningen finns en längre artikel som beskriver att det rör sig om 6-7 tjänster som ska plockas bort och inte hälften, som den arga mamman påstår.

Att använda barn som slagträn i en egen kamp är inte okej på något sätt. Att tvinga sina barn att strejka är precis som att tvinga sina barn att smuggla knark, om än betydligt lindrigare. I Sverige har vi skolplikt fram till gymnasiet och att medvetet hindra sina barn att gå till skolan är ett steg i helt fel riktning. Precis som att man inte ska förhandla med terrorister ska man undvika att ge med sig när folk strejkar. Ger man ett lillfinger kommer strejkerna att fortsätta tills de äter upp hela handen. Låt mig återigen påminna om att det alltså rör sig om 6-7 tjänster, en fullständigt naturlig rationalisering.

För övrig är det ännu mer förkastligt att uppfostra sina lättpåverkade barn med inställningen "får jag inte som jag vill kan jag bara skita i det". Det är en inställning som barnet kanske tar med sig resten av livet och därmed kommer få jättesvårt i skola, idrott och jobb. Om föräldrarna la samma energi på att lära barnen något, så skulle vi kanske ha en högre kunskapsnivå i Sverige.

Om jag fortsätter spekulera vilt, gissar jag att flertalet av de barn som inte går i skolan kräver att föräldrarna är hemma från jobbet. Sannolikheten känns då stor att många föräldrar sjukanmäler sig eller vabbar för att slippa ta ut semester. Det de gör är att medvetet orsaka en ekonomisk förslust för Sverige, ta skattepengar och förvärra situationen för skolan ännu mer.

Nej, väx upp.

Fortsätter skämtet?

Det finns vissa lägen där vissa skämt inte riktigt går hem. Att säga bomb på en flygplats är inte särskilt bra, ens i skämtsammanhang. Dock påminner det här mer om Scrubs-avsnittet där JD råkar säga SARS och hela avdelningen isoleras, skillnaden är att det ena är en komediserie och det andra är verklighet.

Man kan däremot tro att skämtet har fortsatt, nu från rättsväsendets sida. Att mannen ska få fängelsestraff för ett illa tajmat skämt känns skrattretande. Det där skulle kunna hänt vem som helst - att säga bomb kan inte vara straffbart annat än med böter som kompenserar SAS och polisens utgifter. Självklart ska man ta saker på allvar, men det känns inte helt sannolikt att en 40-årig affärsman lyckas smuggla in en bomb på en flygplats för att sen prata högt om det med alla säkerhetsvakter runtomkring. Hade han haft en bomb hade han förmodligen varit tyst om det.

Hur många har inte sagt skämtsamt till en kompis "jag känner för att döda honom" - ska det vara fängelsebelagt straff? Nej, självklart inte! Missförstå mig inte nu, det är jättebra att polisen gör en ordentlig kontroll vid minsta tecken, men det är INTE värt ett fängelsestraff. Någon måtta får det ändå vara.

Om 2½ vecka ska jag ut och flyga - gissa vilka ord jag inte kommer att säga...

Är Raiola en idiot? Ja!

Hur kan Zlatan ha Mino Raiola som agent? Jag minns att jag även tidigare reagerat på att han gjort dumma uttalanden, men det här tar nog ändå priset. Nog för att man som agent vill att omvärlden ska veta att ens spelare är tillgänglig till rätt pris, men här saknar han ju fullständig respekt för Zlatan, Inter och framför allt supportrarna. Det verkar som att punkten som står överst på Raiolas agenda är att få Zlatan illa omtyckt av supportrar och ledning i Inter. Hur många gillar en spelare vars agent klart och tydligt deklararerar att spelaren kan flytta när som helst och att inget binder honom att stanna? När Zlatan själv dessutom hela tiden försöker förmedla bilden av att han spelar för sitt favoritlag han haft sedan han var ung och att han verkligen tycker om Inter och lagets fans. Snacka om att få den bilden nedyxad.

Han ser även till att göra Zlatan impopulär hos ledningen genom att kraftigt kritisera tränaren. Mourinho som har Zlatan som en favoritspelare vill knappast få skit kastat på sig av hans agent. Att dessutom gå ut med det samma dag som Inter spelar en ödesmatch i Champions League mot Manchester United är ännu väre.

Mino Raiola är endast ute efter att göra Zlatan oönskad av ledning och supportrar, så att han kan håva in sin andel av transferpengar och sign-on-bonus. Det är ett förkastligt beteende och jag hoppas att Zlatan bryter med honom på direkten och går ut med en kraftig dementi. Gärna levererad med en ursäkt på samma gång. Jag tycker även att Inter ska markera för Zlatan att det inte är okej ifall han inte går ut på eget bevåg. I mina ögon är Mino Raiola en riktig idiot, som bara vill skada Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna för att profitera på honom. Visa mod - sparka idioten!

Kan någon med insikt berätta hur resonemanget går i Italien? Lämna gärna kommentarer då!

Fel forum för politik

Georgiens bidrag till Eurovision song contest (ESC) har titeln "We don't wanna Put in" och anspelar på den ryske presidenten och de spända förhållanden som råder mellan Ryssland och Georgien sedan kriget förra året. Nu är det dock klart att låten med tillhörande text förbjuds att delta. Ett korrekt beslut i mina ögon.

ESC är underhållning i första hand och har snarast som mål att ena Europa än att splittra det. Av denna anledning är politiska budskap förbjudna - även om det framförs med glimten i ögat. Jag förstår inte hur någon kan bli upprörd över att texten inte är godkänd? Vill man verkligen att en av de största tillställningarna ska förvandlas från underhållning till en politisk scen, där diverse budskap kablas ut över hela Europa? Skulle vi tycka det var okej ifall Israelerna skickade ett anti-palistinskt bidrag? Eller om grekerna och turkarna hånade varandra? Eller om de baltiska länderna ägnade sina låtar åt att kasta skit över svenska banker? Självfallet inte!

Oavsett vilka politiska åsikter man har i frågan är det läge att inse att regler inte kan sättas godtyckligt, utan måste dras konsekvent och i det här fallet verka för ett Europa utan slitningar. Precis som idrott ska det här ligga på ett plan över politiken. Vill man nu ändå göra en politisk markering är det bästa att inte rösta på varandras bidrag.

FILA i partär

Fallet abrahamian ser ut att äntligen gå mot ett slut. Efter diverse rättsprocesser, överklaganden och sammanträden som behandlat allt ifrån avstängning till OS-medaljens vara eller icke vara, så får nu Ara brottas igen. Det ser dessutom ut som om FILA kommer att få ge med sig och endast ge Ara en kortare avstängning, vilket gör att Ara om han själv vill har gott om tid på sig att komma i form till olympiska spelen 2012.

Jag tror att FILA ger med sig på grund av att de helst inte ser överklagande till högre instanser, då deras lite godtyckliga bedömningar och svågerpolitik skulle riskeras att hårdgranskas. Att bli utkastad från den olympiska gemenskapen skulle kosta brottningen allt och lite till. Alla är medvetna om att FILA borde se till att rensa upp den ruttna kärnan istället för att bara hantera konsekvenserna. Problemet är att organisationen är så genomkorrupt att det är omöjligt att hantera internt. Det som skulle krävas är just det de vill undvika - att exempelvis IOK tillsätter en grupp som gör om från grunden.

Brottningen har samma problem som Italien har med maffian och cykling/friidrott har med doping - hela systemet är infekterat och vill därför inte ens försöka bota sig själv. Positivt nu är att FILA i alla fall står i partär och fastän de inte förlorar poäng, så är deras sits försämrad för stunden.

Om Ara vill fortsätta är förstås en helt annan fråga, men jag hoppas på en comeback. Synd för SVT som avkrävde ett löfte om att han inte skulle göra comeback för att få medverka i Mästarnas mästare - men det lär inte hindra någon..

Länkar:
Aftonbladet
SvD
DN

Chockad över mindre

Förra veckan blev Niklas Mårtensson bestulen på en fyrhjuling som han annonserade ut på blocket. Är det någon som är förvånad? På riktigt? Vi lever inte i ett gemytligt litet samhälle där man kan lämna ytterdörren olåst när man åker hemifrån längre. Jag anser det vara ganska naivt att man låter en främmande person, utan att ha någon som helst säkerhet, provköra en ägodel värd 100 000 kronor. För att återknyta till föregående inlägg så kan jag konstatera att det inte är helt ovanligt att kriminella som sysslar med bedrägerier inte ser ut som Björnligan.

Tillit är en viktig egenskap i alla typer av relationer - både privata och affärsmässiga. Icke att förglömma är dock att tillit måste komma från två håll. Hade man fått någon korrekt legitimationshandling eller liknande i pant hade det varit mer förståeligt.

Vad kan vi då göra åt problemet? Ingenting! Man får helt enkelt lita till sitt sunda förnuft och vara försiktig. Klantar man sig får man ta smällen.

Kör en stulen polisbil rattfull

Den här historien är verkligen fascinerande. Hur dum får man bli? Att smuggla 51 kg droger mellan Danmark och Sverige i en personbil är antagligen inte jättesvårt. Jag har inte själv provat och är inte så insatt i branschen, men det känns som att om man spelar sina kort rätt så borde man kunna ro hem det hela. Så då är den stora frågan: varför låter man en minderårig person köra bilen? Alternativt om det nu var flickornas egen verksamhet: varför köra bilen själv när man är minderårig?

En gyllene regel i alla smuggling brukar väl vara att man ska smälta in så mycket som möjligt. Det är mycket troligare att man kommer igenom ifall man ser ut som en vanlig, städad samhällsmedborgare. Nu kanske flickan såg ut att vara klart över 18, men då kommer regel nummer två in: riskera aldrig att åka dit för något skitbrott ifall du har något större på gång. Om man är en smugglare vill man helst passera så obemärkt som möjligt och ska se till att inte köra det minsta onykter, inte ha något som kan ifrågasättas synligt samt ha alla registreringsbevis och körkort lättillgängliga. Om man åker dit för något gör polisen en rutinkoll av bilen och sen är det klippt. Så att köra en bil som minderårig när man smugglar är bara snäppet bättre än om man kör en stulen polisbil rattfull.

Hoppas att jag inte främjar brott genom att konstatera detta, men det känns som att om man inte hajar det här själv lär man knappt vara läskunnig.

Tjänstefelet begått av åklagare och domare

De senaste veckorna har det rasat diskussioner om hur man ska definiera ett mord. Det åsyftade fallet är såklart den häktade barnläkaren som följt praxis och gett smärtbedövande medel till ett döende barn. Åklagaren hävdar att det är mord, vilket innebär att i princip alla barnläkare i hela Sverige är mördare i och med att det är allmänt vedertaget handlingsförfarande att vid hopplösa fall, där barnet kommer dö alternativt vara så fysiskt och mentalt handikappad att det knappt kan betraktas som liv, ska respirator kopplas ifrån och smärtlindring ges för att minska lidandet.

Det åklagaren anser är alltså att man ska förlänga lidandet för både barn och anhöriga, samtidigt som en kultur där man inte vågar fatta beslut skapas. Är det inte hemskt nog att vara tvungen att se barn dö? Ska man dessutom anklagas för mord underlättar det knappast ett redan svårt arbete. Det är dessutom svårt att se hur folk vill bli läkare om risken för att hamna i fängelse är större än om man blir en vanlig "gangster"? Jag anser att åklagaren och domaren begår ett grovt tjänstefel och bör utvärderas huruvida de är lämpliga för sina ämbeten. Dessutom borde det ges en offentlig ursäkt till läkarkåren i allmänhet och den häktade läkaren i synnhert.

Läsvärt (finns länkar till fler artiklar på respektive sida)
DN
SvD
Aftonbladet

Försökskanin utan hare

Mattias Claesson har gjort något så osvenskt som att ha uttryckt missnöje med en medalj. Visserligen anser jag att han snarast bör vara nöjd med en bronsmedalj då han i själva verket inte är bättre än så. Det viktiga är hur som helst inställningen han har - han springer för att vinna guld. Claesson som har berättat att han brukar spy efter varje lopp för att han tar ut sig så extremt (och antagligen inte har mjölksyretåliga gener) siktar på guld, bara guld.

Det som är speciellt intressant med Mattias Claesson är att han har valt att helt gå sin egen väg. Att som elitidrottare köra utan tränare kan tyckas dumdristigt, men om man har ett starkt driv inifrån och tar till sig kunskap och råd från kunniga personer borde det väl gå ändå? Vad jag vet är det något unikt i idrottsvärlden och Claesson är således en försökskanin och därför ett principiellt viktigt fall att studera. Kan man nå framgång själv? SOK verkar inte tro det och anser hans satsning vara oseriös, vilket resulterat i indraget stöd och uteslutning från talangprogrammet (visserligen har han väl inte presterat toppresultat, men det känns som att det inte är hela sanningen).

Hur historien slutar får vi veta först i London-OS 2012, då löparen Mattias och tränaren Claesson har bestämt sig för att det är där han ska vara som bäst. Han löper för guld.

Ett ljus i det finska mörkret

När Tomi Maanoja råkade ut för ett allvarligt benbrott förra veckan var det antagligen många med mig som kände hans smärta och verkligen led med den unga finnen. Killen är född 1986 och ser fram emot ett år som inte bara innehåller en allsvensk säsong med AIK utan även ett U-21 EM dit Finland faktiskt lyckats kvalificera sig, då är olyckan framme - hård och brutal. Ett helt år förstört på en hundradels sekund.

Det måste därför vara lite plåster på såren att få den hyllning som han fick i dagens träningsmatch och det är inte konstigt att han blir så känslomässigt berörd. Det är stort för en 22-årig kille att få den kärlek från laget han bara spelat ett halvår med. Det är ett ljus i det mörker som har brett ut sig runtomkring honom och kommer ligga där tills nästa säsong, då vi förhoppningsvis får se honom visa sina kvalitéer på plan igen.

Här är rörliga bilder.

Ska staten styra våra matvanor?

Insändarsidorna i de olika morgon-, kvälls- och gratistidningarna brukar oftast vara fyllda av idiotiska synpunkter. Gårdagens DN var inget undantag. Gunilla Thorander Sjöberg har tagit fasta på ett tidigare diskuterat förslag som är fullkomligt idiotiskt - att "onyttiga" livsmedel ska ha dubbel moms. Godis, chips, läsk, fett kött m.m. ska alltså bli dyrare för att överviktiga inte ska lockas att köpa det.

För oss som inte vill leva i Nordkorea, Kuba eller någon annat land där staten kontrollerar invånarnas valfrihet är idén helt befängd! Bevisat hälsovådliga produkter som cigaretter och alkohol ska självklart beskattas hårdare, men vad jag vet kan inte fett kött klassas som farligt för hälsan. Jag förstår de som är överviktiga och vill ta sig ur det, men det måste ändå vara en vilja som i grunden kommer inifrån och framför allt något som påverkar bara dem det berör. Majoriteten av Sveriges befolkning kan hantera "onyttigheter", antingen genom begränsat intag, regelbundet motionerande eller fördelaktiga gener, och ska således inte straffas. Det vore ungefär som att föreslå en drastisk höjning av kreditkortsavgifter, bara för att det finns folk som inte kan hantera ett kreditkort.

Avery - en sann entertainer

I natt var det säsongens sista New York-derby och det var även den efterlängtade comebacken från profilen Sean Avery. Standarden sattes direkt med några intensiva byten i första perioden, där härliga tacklingar blandades med offensiva prestationer. Bara detta gör att han underhåller publiken, men det som framför allt utmärker honom är hans snack. Avery snackar och snackar med motståndarspelarna tills någon tappar humöret och tycker det är värt att ta en utvisning för att få tyst på honom. Det är precis detta Avery vill och det är därför det är så roligt att se när han rutinerat konstant väljer att sätta sig på bänkplatsen närmast motståndarbåset och där verbalt massakrerar den stackaren som sitter ytterst där. När Avery är med händer det saker - en sann entertainer.

Matchen då? Jo, ett skadedrabbat Islanders med flera unga, orutinerade spelare imponerade riktigt mycket och hade det inte varit för en formidabel insats av Lundqvist i målet, så hade de nog fått med sig i alla fall en poäng. Rangers imponerade däremot inte speciellt mycket, förutom vissa glimtar av bra spel. Positivt var dock att det kom två PP-mål, varav ett från Markus Näslund, även om det nog får sättas in på flax-kontot.

Uppstart

I skrivande stund är det oklart hur aktiv bloggen kommer vara och vad den kommer handla om. Intentionen är att det ska bli ett forum för mig att skriva om saker som berört mig - positivt eller negativt. Åsikter och fakta är mina sanningar, så ta det för vad det är.

RSS 2.0