Fel forum för politik

Georgiens bidrag till Eurovision song contest (ESC) har titeln "We don't wanna Put in" och anspelar på den ryske presidenten och de spända förhållanden som råder mellan Ryssland och Georgien sedan kriget förra året. Nu är det dock klart att låten med tillhörande text förbjuds att delta. Ett korrekt beslut i mina ögon.

ESC är underhållning i första hand och har snarast som mål att ena Europa än att splittra det. Av denna anledning är politiska budskap förbjudna - även om det framförs med glimten i ögat. Jag förstår inte hur någon kan bli upprörd över att texten inte är godkänd? Vill man verkligen att en av de största tillställningarna ska förvandlas från underhållning till en politisk scen, där diverse budskap kablas ut över hela Europa? Skulle vi tycka det var okej ifall Israelerna skickade ett anti-palistinskt bidrag? Eller om grekerna och turkarna hånade varandra? Eller om de baltiska länderna ägnade sina låtar åt att kasta skit över svenska banker? Självfallet inte!

Oavsett vilka politiska åsikter man har i frågan är det läge att inse att regler inte kan sättas godtyckligt, utan måste dras konsekvent och i det här fallet verka för ett Europa utan slitningar. Precis som idrott ska det här ligga på ett plan över politiken. Vill man nu ändå göra en politisk markering är det bästa att inte rösta på varandras bidrag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0