Därför läser vi matte i skolan..

E24 går idag ut med den chockerande nyheten att det är en extremt hög ränta på SMS-lånen. Det sorgliga i det här är att fokus i nyheten ligger på att företagen agerar oetiskt som inte skriver ut vad räntan är och att det är synd om alla stackare som tar lånen. Min åsikt är att det är ett idiotiskt sätt att se på saken. Fokus borde i stället ligga på att folk är så dumma att de tar lånen och därmed känner sig lurade.

Jag har inte gjort en egen undersökning, men gissningsvis är det samma personer som sitter och säger "vafan ska vi läsa matte för? Plus och minus lär man ju sig i lågstadiet och det är allt som behövs...", som sen tar SMS-lån och känner sig lurade över de höga räntorna. Hade man bara hängt med i matten till mellanstadienivå hade det inte varit ett problem att räkna om en avgift till en räntesats...

Helt seriöst förstår jag inte vad problemet är? Det finns inga dolda avgifter, utan det står klart och tydligt att ett lån på 1000 kronor kostar 300 kronor i avgift. Oavsett ifall det kallas avgift på 300 eller 2 230% i ränta så är det samma 300 som man får betala för lånet. Jag skulle snarast tycka att det var mer missvisande ifall de skrev ut räntesatsen, i och med att man då själv måste räkna om till vad man får betala i pengar, nu är allting serverat.

Sen finns det även vissa som klagar på den höga avgiften i sig. Anledningen till att avgiften är hög är att man inte behöver ha någon som helst kreditvärdighet och att pengarna görs tillgängliga på direkten. Risken som långivaren tar är väldigt hög och bevisligen är det ju många lån som går vidare till kronofogden..

Rådet till alla er där ute som klagar: lär er och era barn mellanstadiematte alternativt sluta vara upprörda.

Inför betygskontroll

DN debatt tar idag upp betygsinflationen i gymnasieskolorna. Inte helt oväntat är den påeldad av de oseriösa friskolorna som ser den kortsiktiga tankegången: lättförtjänta höga betyg = fler elever vill gå här = mer pengar till oss. Samma skolor har ofta lärare som saknar behörighet, undermåliga lokaler och "roliga" kurser istället för nyttiga. Detta gör att eleverna som går på skolorna får en sämre utbildning och en lägre kunskapsnivå, samtidigt som de får gå före i kön till högskolestudier.

Tyvärr är det svårt att komma åt problemet, i och med att varje enskild lärare och skola får göra en egen bedömning om huruvida eleverna uppnår målen eller ej. Jag har personligen ingen lösning på problemet, men anser att det borde inrättas en grupp som har i uppgifter att kontrollera hur väl elevernas betyg motsvarar deras kunskaper.

Visst, man kan vifta bort statistiken med att det helt enkelt är så att det duktigare elever och duktigare lärare på friskolorna och att betygen därför blir högre. I vissa fall stämmer det (ex. Viktor Rydberg och Enskilda), men i majoriteten är det raka motsatsen. Jag hör ideligen folk som går på friskolor berätta om hur slappt det är, vilka lätta prov de får och att man inte behöver göra något för att få bra betyg. Detta är då personer som snarast är på den undre halvan i studiebegåvning och/eller -motivation.

Slutligen måste jag bara förtydliga att jag verkligen är en förespråkare till att det ska finnas privata alternativ även på utbildningsmarknaden. Däremot ska det vara samma bedömning! Precis som att en liter är en liter oavsett ifall det är Arla eller Skånemejerier som säljer mjölk ska ett MVG vara ett MVG oavsett skola!

Uppdatering 14:58 18/8: Regeringen besvarade idag debattartikeln och lovade hårdare granskning. Det kan ni läsa om här

Varför får vi lön?

TV4 har idag haft ett inslag rullandes där telefonsäljare klagar över sitt jobb och sina arbetsvillkor. Kärnan i kritiken är det förskräckliga: deras prestation mäts och lönen sätts därefter! Herregud! Hur kan något sådant ske? Är det inte meningen att alla ska få samma lön oavsett prestation? Att den som sitter och glider dagarna i ända ska bli lika glad den 25e som den som verkligen presterar? Som tur är har vi i Sverige en stor tradition av fackförbund som försöker sätta stopp för sådana dumheter som individuell lönesättning och krav på anställda!

Det som är skrivet ovan är självfallet ironiskt, tyvärr är varken nyheten, kritiken eller fackförbunden ironiska. Någonstans måste man även i socialdemokratins Sverige inse att det inte är en mänsklig rättighet att gå till jobbet och sitta av dagen! I min mening är prestationsrelaterade löner det bästa som finns! Det sporrar anställda till att göra ett bättre jobb, det är lätt för arbetsgivaren att se vilka som är lämpliga för jobbet och det borde stärka individens arbetsglädje. Jag tycker heller inte att det är konstigt att arbetsgivaren har åsikter om hur mycket eller hårt man jobbar eller att den sätter press på de anställda. Gissningsvis är de som klagat sådana som inte gillar att jobba under press alternativt inte har talang för att jobba som säljare. I sådana fall bör man söka sig till en annan bransch! Vem skulle göra ett reportage om att det är synd att de som är höjdrädda inte kan jobba som takläggare?

Olika människor passar för olika yrken. I min värld är prestationsbaserad lön något självklart, det är inte fult att prestera! Det ska löna sig att vara duktig! Sen finns det olika sätta att göra det på. Antingen kan man ha en lön som beror direkt på en mätbar prestation eller så kan man helt enkelt ha en individuell lönesättning som utvärderas regelbundet och är baserat på chefens helhetsintryck över ens insats.

Är man för "lika för alla" visar det tydligt att man antingen är lat och inte vill anstränga sig på jobbet eller att man är dålig på det man gör. Oavsett vilket av alternativen som gäller bör man inte gå ut i media och klaga....

Varför sätta P för demokratin?

Jag har under hela sommaren försökt bearbeta att 7% av Sveriges röstande befolkning vill se ett enfrågeparti styra och ställa. Visserligen är de flesta folk med tankebanan "öööh.. det är fett osoft att jag inte får ladda ner film gratis.. alla politiker är idioter...", men bland väljarna finns även en och annan vettig person.

Jag har hela tiden ansett att det är en stor fara för demokratin att rösta på enfrågepartier, oavsett fråga. Detta på grund av att man inte har någon aning om hur de röstar i övriga frågor.

Enligt den här ledaren är det jag fruktade på väg att ske. Piratpartiet har nu uppgett att de skiter fullständigt i alla frågor som inte rör fildelning och integritet, utan säljer ut sina röster till högstbjudande. Är det ett sådant samhälle vi vill ha? Är det vad vi kallar demokrati? Jag är tveksam och hoppas att svenska folket tar sitt förnuft till fånga och håller dem borta från riksdag, landsting och kommun.

Då provar vi igen!

Jag är medveten om att jag till alla fans stora förtret försvann iväg helt utan förvarning efter ett tag. Det finns absolut inget som säger att jag kommer hålla på ens lika länge den här gången. Jag ser det inte som min uppgift i världen att sprida mina budskap via Internet, utan gör det bara så länge jag har tid och tycker det är roligt.

Nu kör vi!


RSS 2.0